Hatalmas mellét lőtt Orbán Viktor

Teljesen feleslegesen dob ki Orbán Viktor több milliárd forintot nemzeti konzultációra, leszállt a gázár olyannyira, hogy olcsóbb, mint tavaly karácsonykor, amikor még háború sem volt, nemhogy szankciók.

HOLLÓS JÁNOS
október 18

Már eddig sem tűnt értelmes ötletnek a nemzeti konzultáció témája. Egyrészt, mert az eredménye borítékolható, másrészt, mert bármilyen végeredménye nem változtat semmin. Most pedig már az indoka sem igaz, hogy a szankciók miatt lenne magas a gáz ára.

 Döbbenetes helyzet állt elő az európai gázpiacon. A tél előtt rendszerint mindig emelkedik az energiahordozók ára, ami teljesen normális reakció a várhatóan növekvő felhasználás miatt. Most viszont augusztus 26-a óta zuhanórepülésbe került a földgáz ára.

Odajutottunk, hogy ma olcsóbban lehet földgázt venni, mint tavaly karácsonykor.

Ez azt jelenti, hogy Orbán Viktor teljesen félreértelmezte az európai gázárak emelkedését. Az minden jel szerint nem a szankciók miatt történt, hiszen tavaly karácsonykor még háború sem volt, nemhogy szankciók, hanem azért, mert a tél előtt a háború miatt alaposan bespájzoltak az európai vásárlók. Most az a helyzet, hogy az európai gáztározók tele vannak, a fogyasztás a takarékoskodás, az alternatív energiaforrások termelésének felfutása miatt pedig csökkent. Orbán Viktornak a nemzeti konzultáció indoklásaként sokszor elhangzott gondolata, miszerint ha megszüntetnék a szankciókat, az árak rögtön a felére esnének vissza, és az infláció is legalább megfeleződne úgy tűnik, teljes tévedés.

Most éppen 120 euró körül cikázik a tarifa az európai gázár szempontjából irányadónak számító TTF holland tőzsdén. Ez a nyári megawattóránként 100 eurós árhoz képest teljesen normális helyzetnek tekinthető. A magyarok számára a legnagyobb fájdalom, a több milliárdba kerülő teljesen téves nemzeti konzultáció és az ezt megelőző kampány, ami valószínűleg ugyancsak több milliárdba került.

Vélemény, hozzászólás?